14th PSI Summer School on Condensed Matter Research

Europe/Zurich
Kurt N Clausen (Paul Scherrer Institut, Department NUM)
Description

Topic 2015: Spectroscopy with Neutrons, Muons and Photons

The PSI Summer School 2015 will be held at the Lyceum Alpinum (international boarding school), Zuoz, Switzerland.

As in the previous years, the PSI Summer School offers again a twofold educational program with the school in Zuoz followed by hands on training at the PSI Facilities in Villigen. The practical training will be available for approximately 20 students. The transfer from Zuoz to Villigen will take place on Friday, August 21, 2015.

14th PSI Summer School on Condensed Matter Research
August 15 - 21, 2015 at the Lyceum Alpinum, Zuoz, Switzerland

Practical Training at the Paul Scherrer Institut -
Neutron & Muon Sources & Swiss Synchrotron Light Source
August 22 - 23, 2015 at PSI Villigen, Switzerland

    • 09:00 10:15
      Neutron and Muon Sources - (HIPA, target E, SINQ and ESS) 1h 15m Lecture Hall

      Lecture Hall

      Speaker: Mike Seidel (Paul Scherrer Institut)
    • 10:15 10:45
      Coffee Break 30m
    • 10:45 12:00
      MuSR - techniques and instrumentation 1h 15m Lecture Hall

      Lecture Hall

      Speaker: Hubertus Luetkens (Paul Scherrer Institut)
    • 12:00 15:30
      Lunch and Free Afternoon 3h 30m
    • 15:30 16:00
      Coffee Break 30m
    • 16:00 17:15
      Neutrons - techniques and instrumentation 1h 15m Lecture Hall

      Lecture Hall

      Speaker: Ken Anderson
    • 17:30 18:15
      CAMEA 45m
      Speaker: Henrik Ronnow (EPFL)
    • 09:00 10:15
      Introduction to MuSR practical - scientific problem to be analysed 1h 15m Lecture Hall

      Lecture Hall

      Speaker: Dr Rustem Khasanov (PSI)
    • 10:15 10:45
      Coffee Break 30m
    • 15:30 16:00
      Coffee Break 30m
    • 16:00 17:15
      Practicals (in parallel) - Muon Analysis / Spin wave analysis 1h 15m Nadighaus, Room 511 (Grosses Haus, Sonnensaal)

      Nadighaus, Room 511

      Grosses Haus, Sonnensaal

      Speakers: Christian Ruegg (Paul Scherrer Institut), Elvezio Morenzoni (Paul Scherrer Institut), Dr Pabitra Kumar Biswas (Paul Scherrer Institut), Sandor Toth (Paul Scherrer Institut)
    • 17:30 18:45
      Practicals (in parallel) - Muon Analysis / Spin wave analysis 1h 15m Nadighaus, Room 511 (Grosses Haus, Sonnensaal)

      Nadighaus, Room 511

      Grosses Haus, Sonnensaal

      Speakers: Christian Ruegg (Paul Scherrer Institut), Elvezio Morenzoni (Paul Scherrer Institut), Dr Pabitra Kumar Biswas (Paul Scherrer Institut), Sandor Toth (Paul Scherrer Institut)
    • 19:00 20:00
      Dinner 1h
    • 09:00 10:15
      Using X-rays - general introduction and science examples 1h 15m Lecture Hall

      Lecture Hall

      Speaker: Prof. Phil Willmott (Paul Scherrer Institut)
    • 10:15 10:45
      Coffe Break 30m
    • 16:00 17:15
      Using X-rays - Instrumentation for spectroscopy 1h 15m Lecture Hall

      Lecture Hall

      Speaker: Frithjof Nolting (Paul Scherrer Institut)
    • 17:30 18:15
      XFEL - techniques and instrumentaion (time resolved spectroscopy) 45m Lecture Hall

      Lecture Hall

      Speaker: Dr Christopher Milne (Paul Scherrer Institut)
    • 18:15 18:45
      Short Poster Presentation 30m
    • 19:00 20:00
      Dinner 1h
    • 20:00 21:00
      POSTER SESSION 1h
    • 06:30 16:30
      EXCURSION 10h
    • 19:15 20:30
      Dinner 1h 15m
    • 10:15 10:45
      Coffee Break 30m
    • 19:15 21:15
      Banquet 2h
    • 10:15 10:45
      Coffee Break 30m
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×