There will be a short downtime of Indico today (the exact time is not known) due to a security-related reboot campaign affecting the infrastructure on which Indico is hosted. Sorry for the inconvenience!

13th PSI Summer School on Condensed Matter Research

Europe/Zurich
Institut Montana

Institut Montana

Johannes Friso van der Veen (Paul Scherrer Institut)
Description

Topic 2014: Exploring time, energy and length scales in condensed matter

The PSI Summer School 2014 will be held at the Institut Montana (international boarding school), Zug, Switzerland.

As in the previous years, the PSI Summer School offers again a twofold educational program with the school in Zug followed by hands on training at the PSI Facilities in Villigen. The practical training will be available for approximately 20-24 students. The transfer from Zug to Villigen will take place on Friday, August 15, 2014.

13th PSI Summer School on Condensed Matter Research
August 9 - 15, 2014 at the Institut Montana, Zug, Switzerland

Practical Training at the Paul Scherrer Institut -
Neutron & Muon Sources & Swiss Synchrotron Light Source
August 16 - 17, 2014 at PSI Villigen, Switzerland

    • 16:00 22:00
      Registration Blue Room (Institut Montana, Main Building)

      Blue Room

      Institut Montana, Main Building

    • 18:00 19:30
      Dinner 1h 30m Dining Hall (Main Building)

      Dining Hall

      Main Building

    • 08:15 09:00
      Breakfast 45m Dining Hall (Main Building)

      Dining Hall

      Main Building

    • 09:00 09:15
      Chair Morning Session: Kurt N. Clausen Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      slides
    • 09:00 10:30
      Time and Length Scales in Condensed Matter Felsenegg Building

      Felsenegg Building

      Institut Montana

      Convener: Bruce Patterson (Paul Scherrer Institut)
      slides
    • 10:30 11:00
      Coffee Break 30m Hallway (Felsenegg Building)

      Hallway

      Felsenegg Building

    • 11:00 12:15
      Time and Length Scales in X-Ray Science Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Prof. Joachim Stohr (SLAC National Accelerator Laboratory/Stanford University, USA)
      slides
      • 11:00
        Time and Length Scales in X - Ray Science 1h 15m
        Speaker: Joachim Stöhr
        Paper
        Slides
    • 12:15 13:15
      Lunch 1h Dining Hall (Main Building)

      Dining Hall

      Main Building

    • 13:15 16:00
      Free Afternoon 2h 45m
    • 16:00 16:30
      Coffee Break 30m Hallway (Felsenegg Building)

      Hallway

      Felsenegg Building

    • 16:30 16:45
      Chair Afternoon Session: Dr. Kurt N. Clausen Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Dr Kurt Norgaard Clausen (Paul Scherrer Institut)
    • 16:30 17:20
      Using synchrotron radiation in condensed matter research Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Dr Thorsten Schmitt (Paul Scherrer Institut)
      paper
      slides
      • 16:30
        Using synchrotron radiation in condensed matter research 50m
        Speaker: Dr Thorsten Schmitt (Paul Scherrer Institut)
        Paper
        Slides
    • 17:20 18:10
      Structure and dynamics probed by neutrons Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Prof. Christian Ruegg (Paul Scherrer Institut)
      paper
      slides
      • 17:20
        Structure and dynamics probed by neutrons 50m
        Speaker: Christian Ruegg (Paul Scherrer Institut)
        Paper
        Slides
    • 18:10 19:00
      The muon spin spectroscopy technique Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Dr Andreas Suter (Paul Scherrer Institut)
      paper
      slides
      • 18:10
        The Muon Spin Spectroscopy Technique 50m
        Speaker: Andreas Suter (Paul Scherrer Institut)
        Paper
        Slides
    • 19:15 20:30
      Dinner 1h 15m Dining Hall (Main Building)

      Dining Hall

      Main Building

    • 20:45 21:45
      Atomic clocks: basic principles, applications and current trends Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Prof. Gaetano Mileti (Université de Neuchâtel)
      paper
      slides
      • 20:45
        Atomic clocks: basic principles, applications and current trends 1h
        Speaker: Gaetano Mileti
        Paper
        Slides
    • 20:50 21:05
      Chair Evening Session: Dr. Thorsten Schmitt Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

    • 08:00 08:45
      Breakfast 45m Dining Hall (Main Building)

      Dining Hall

      Main Building

    • 09:00 09:15
      Chair Morning Session: Prof. Christian Ruegg Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

    • 09:00 10:15
      Understanding static magnetic order and disorder Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Dr Tom Lancaster (Durham University)
      paper
      slides
      • 09:00
        Understanding static magnetic order and disorder 1h 15m
        Speaker: Dr Tom Lancaster (Durham University)
        Paper
        Slides
    • 10:15 10:45
      Coffee Break 30m Hallway (Felsenegg Building)

      Hallway

      Felsenegg Building

    • 10:45 12:00
      Magnetism at interfaces Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Dr Cinthia Piamonteze (Paul Scherrer Institut)
      paper
      slides
      • 10:45
        Magnetism and interfaces 1h 15m
        Speaker: Cinthia Piamonteze (Paul Scherrer Institut)
        Paper
        Slides
    • 12:15 13:15
      Lunch 1h Dining Hall (Main Building)

      Dining Hall

      Main Building

    • 13:15 16:00
      Free Afternoon 2h 45m
    • 16:00 16:30
      Coffee Break 30m Hallway (Felsenegg Building)

      Hallway

      Felsenegg Building

    • 16:30 16:45
      Chair Afternoon Session: Dr. Cinthia Piamonteze Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

    • 16:30 17:45
      Two dimensional artificial spin ice: experiment and simulation Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Dr Peter Derlet (Paul Scherrer Institut)
      paper
      slides
      • 16:30
        Two dimensional artificial spin ice: experiment and simulation 1h 15m
        Speaker: Dr Peter Derlet (Paul Scherrer Institut)
        Paper
        Slides
    • 17:45 19:00
      Magnetisation dynamics studied with X-ray microscopy Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Dr Florian Kronast (Helmholtz-Zentrum Berlin)
      paper
      slides
      • 17:45
        Magnetization dynamics studied by X-ray microscopy 1h 15m
        Speaker: Florian Kronast
        Paper
        Slides
    • 19:15 20:30
      Dinner 1h 15m Dining Hall (Main Building)

      Dining Hall

      Main Building

    • 20:45 21:45
      Poster Session Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

    • 08:00 08:45
      Breakfast 45m Dining Hall (Main Building)

      Dining Hall

      Main Building

    • 09:00 09:15
      Chair Morning Session: Prof. Steven Johnson Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Prof. Steven Johnson (ETH Zurich)
    • 09:00 10:15
      Where are the Electrons? Charge Transfer and Dissociation from a Femtosecond Electronic-structure Perspective Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Dr Philippe Wernet (Helmholz Zentrum Berlin)
      paper
      slides
      • 09:00
        Where are the electrons? Charge transfer and dissociation from a femtosecond electronic - structure perspective 1h 15m
        Speaker: Philippe Wernet
        Paper
        Slides
    • 10:15 10:45
      Coffee Break 30m Hallway (Felsenegg Building)

      Hallway

      Felsenegg Building

    • 10:45 12:00
      Time-resolved photoelectron spectroscopy Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Prof. Martin Weinelt (Freie Universität Berlin)
      paper
      slides
      • 10:45
        Time - resolved photoelectron spectroscopy 1h 15m
        Speaker: Martin Weinelt
        Paper
        Slides
    • 12:15 13:15
      Lunch 1h Dining Hall (Main Building)

      Dining Hall

      Main Building

    • 13:15 16:00
      Free afternoon 2h 45m
    • 16:00 16:30
      Coffee Break 30m Hallway (Felsenegg Building)

      Hallway

      Felsenegg Building

    • 16:30 16:45
      Chair Afternoon Session: Prof. Gebhard Schertler Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Prof. Gebhard Schertler (Paul Scherrer Institut)
    • 16:30 17:45
      Coherent spin and lattice dynamics studied with femtosecond x-ray diffraction Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Prof. Steven Johnson (ETH Zurich)
      paper
      slides
      • 16:30
        Coherent spin and lattice dynamics studied with femtosecond X-ray diffraction 1h 15m
        Speaker: Dr Steven Johnson (ETH Zurich)
        Paper
        Slides
    • 17:45 19:00
      Ultrafast processes in the solid state Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Prof. David A. Reis (Stanford University)
      paper
      slides
      • 17:45
        Ultrafast processes in the solid state 1h 15m
        Speaker: David A. Reis
        Paper
        Slides
    • 19:15 20:30
      Dinner 1h 15m Dining Hall (Main Building)

      Dining Hall

      Main Building

    • 20:45 21:00
      Chair Evening Session: Dr. Kurt N. Clausen Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Dr Kurt Norgaard Clausen (Paul Scherrer Institut)
    • 20:45 21:45
      The application of Free Electron Lasers to Biology: Playing with retinal proteins and GPCRs Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Prof. Gebhard Schertler (Paul Scherrer Institut)
      paper
      slides
      • 20:45
        The application of Free Electron Lasers to Biology: Playing with retinal proteins and GPCRs 1h
        Speaker: Gebhard Schertler (Paul Scherrer Institut)
        Paper
        Slides
    • 08:00 08:45
      Breakfast 45m Dining Hall (Main Building)

      Dining Hall

      Main Building

    • 09:00 16:00
      Excursions 7h
    • 16:00 16:30
      Coffee Break 30m Hallway (Felsenegg Building)

      Hallway

      Felsenegg Building

    • 16:30 16:45
      Chair Afternoon Session: Dr. Andreas Suter Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Dr Andreas Suter (Paul Scherrer Institut)
    • 16:30 17:45
      Dynamics as probed by muons Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Dr Pierre Dalmas de Reotier (Institut Nanosciences et Cryogénie, CEA and Université Joseph Fourier)
      paper
      slides
      • 16:30
        Dynamics as probed by muons 1h 15m
        Speaker: Dr Pierre Dalmas de Reotier (Institut Nanosciences et Cryogénie, CEA and Université Joseph Fourier)
        Paper
        Slides
    • 17:45 19:00
      How NEUTRON IMAGING explores time, energy and length scales in condensed matter Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Dr Christian Gruenzweig (Paul Scherrer Institut)
      paper
      slides
      • 17:45
        How NEUTRON IMAGING explores time, energy and length scales in condensed matter 1h 15m
        Speaker: Dr Christian Gruenzweig (Paul Scherrer Institut)
        Paper
        Slides
    • 19:15 20:30
      Dinner 1h 15m Dining Hall (Main Building)

      Dining Hall

      Main Building

    • 20:45 21:00
      Chair Evening Session: Dr. Peter Derlet Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Prof. Toby Perring (Rutherford Appleton Laboratory)
    • 20:45 21:45
      Magnetism at the Edge; New Phenomena at Oxide Interfaces Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Prof. Michael Coey (Trinity College)
      paper
      slides
      • 20:45
        Magnetism at the Edge; New Phenomena at Oxide Interfaces 1h
        Speaker: Michael Coey
        Paper
        Slides
    • 08:00 08:45
      Breakfast 45m Dining Hall (Main Building)

      Dining Hall

      Main Building

    • 09:00 09:15
      Chair Morning Session: Dr. Christian Gruenzweig Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Dr Christian Gruenzweig (Paul Scherrer Institut)
    • 09:00 10:15
      Probing the microstructural origin of complex flow behaviour with in situ Small Angle Neutron and X-ray Scattering Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Prof. Pavlik Lettinga (Forschungszentrum Jülich)
      paper
      slides
      • 09:00
        Probing the micro - structural origin of complex flow behaviour with in situ Small Angle Neutron and X-ray Scattering 1h 15m
        Speaker: Pavlik Lettinga
        Paper
        Slides
    • 10:15 10:45
      Coffee Break 30m Hallway (Felsenegg Building)

      Hallway

      Felsenegg Building

    • 10:45 12:00
      4D tomography of complex dynamic processes Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Dr Rajmund Mokso (Paul Scherrer Institut)
      paper
      slides
      • 10:45
        4D tomography of complex dynamic processes 1h 15m
        Speaker: Rajmund Mokso (Paul Scherrer Institut)
        Paper
        Slides
    • 12:15 13:15
      Lunch 1h Dining Hall (Main Bulding)

      Dining Hall

      Main Bulding

    • 13:15 16:00
      Free Afternoon 2h 45m
    • 16:00 16:30
      Coffee Break 30m Hallway (Felsenegg Building)

      Hallway

      Felsenegg Building

    • 16:30 16:45
      Chair Afternoon Session: Dr. Rajmund Mokso Lecture hall (Felsenegg Building)

      Lecture hall

      Felsenegg Building

    • 16:30 17:45
      Low Energy Electrodynamics of Quantum Matter Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Prof. N. Peter Armitage (The Johns Hopkins University)
      slides
      • 16:30
        Low Energy Electrodynamics of Quantum Matter 1h 15m
        Speaker: Peter Armitage
        Paper
        Slides
    • 17:45 19:00
      Low energy excitations in magnetic systems probed by neutron scattering: making maps of magnetism Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Prof. Toby Perring (Rutherford Appleton Laboratory)
      slides
      • 17:45
        Low energy excitations in magnetic systems probed by neutron scattering: making maps of magnetism 1h 15m
        Speaker: Toby Perring
        Paper
        Slides
    • 19:15 22:45
      Apéro & Banquet 3h 30m Dining Hall (Main Building)

      Dining Hall

      Main Building

    • 08:00 08:45
      Breakfast 45m Dining Hall (Main Buidling)

      Dining Hall

      Main Buidling

    • 09:00 09:15
      Chair Morning Session: Prof. Toby Perring Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

    • 09:00 10:15
      Energy versus time in x-ray scattering experiments Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Prof. Peter Abbamonte (University of Illinois)
      slides
      • 09:00
        Energy versus time in X-ray scattering experiments 1h 15m
        Speaker: Peter Abbamonte
        Slides
    • 10:15 10:45
      Coffee Break 30m Hallway (Felsenegg Building)

      Hallway

      Felsenegg Building

    • 10:45 12:00
      Resonant Inelastic X-ray Scattering on Elementary Excitations Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      Convener: Prof. Jeroen van den Brink (IFW Dresden)
      paper
      slides
      • 10:45
        Resonant Inelastic X-ray Scattering on Elementary Excitations 1h 15m
        Speaker: Jeroen van den Brink
        Paper
        Slides
    • 11:45 12:00
      Closing Remarks: Dr Kurt Clausen Lecture Hall (Felsenegg Building)

      Lecture Hall

      Felsenegg Building

      slides
      • 11:45
        Closing Remarks: Dr. Kurt Clausen 15m
        Speaker: Kurt Norgaard Clausen (Paul Scherrer Institut)
        Slides
    • 12:15 15:00
      Departure or individual transfer to the PSI guesthouse in Villigen
    • 12:15 13:15
      Lunch 1h Dining Hall (Main Building)

      Dining Hall

      Main Building

    • 08:00 08:50
      Breakfast OASE (Restaurant East)

      OASE

      Restaurant East

    • 08:50 09:00
      Welcome, Distribution of Dosimeters & Badges: Stefan Mueller & Martina Fueglister Entrace Gate (PSI West Campus)

      Entrace Gate

      PSI West Campus

      Convener: Stefan Mueller (Paul Scherrer Institut)
    • 09:00 12:15
      First Experiment Experimental Stations (SLS & SINQ)

      Experimental Stations

      SLS & SINQ

    • 12:15 13:15
      Lunch TIME OUT (Cafeteria West)

      TIME OUT

      Cafeteria West

    • 13:15 17:00
      First Experiment (continued) Experimental Stations (SLS & SINQ)

      Experimental Stations

      SLS & SINQ

    • 17:00 22:00
      Free Evening 5h
    • 18:00 19:00
      Dinner OASE (Restaurant East)

      OASE

      Restaurant East

    • 08:00 08:50
      Breakfast OASE (Restaurant East)

      OASE

      Restaurant East

    • 09:00 12:15
      Second Experiment Experimental Stations (SLS & SINQ)

      Experimental Stations

      SLS & SINQ

    • 12:15 13:15
      Lunch TIME OUT (Cafeteria West)

      TIME OUT

      Cafeteria West

    • 13:15 17:00
      Second Experiment (continued) Experimental Stations (SLS & SINQ)

      Experimental Stations

      SLS & SINQ

    • 17:00 21:00
      Free Evening 4h
    • 18:00 19:00
      Dinner OASE (Restaurant East)

      OASE

      Restaurant East

    • 08:00 08:50
      Breakfast OASE (Restaurant East)

      OASE

      Restaurant East

    • 09:00 10:00
      Check Out of Guesthouse / Free Time 1h
    • 10:00 12:15
      Group Meeting WBGB/019 (PSI West)

      WBGB/019

      PSI West

      Convener: Stefan Mueller (Paul Scherrer Institut)
    • 12:15 14:15
      Departure
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×